miercuri, 11 mai 2011

Molarii de minte

Maselele (molarii) de minte sunt pozitionati in spatele celorlalti doi molari, fiind in numar de patru. Molarii de minte erup de obicei la intervale mari de timp intre ei, astfel ca pot aparea de la 16 ani pana pe la 28 de ani, iar in unele cazuri ultimul molar de minte erupand ceva mai tarziu.

In momentul eruperii unui molar de minte se pot acuza dureri la nivelul gingiei. De cele mai multe ori aceste dureri sunt suportabile, insa unii pacienti aleg sa mearga la stomatolog pentru a li se face o mica incizie (decapsulare) pentru a facilita si grabi eruptia acestuia.

In general molarii de minte sunt considerati a fi "in plus", deoarece spatiul destinat lor este in cele mai multe cazuri foarte redus si din aceasta cauza eruptia nu are loc intr-un mod corect, afectand si ceilalti dinti din invecinatatea lor.

Un alt inconvinient poate fi reprezentat de faptul ca pe suprafata molarilor de minte pot aparea carii mult mai usor decat pe suprafata altor dinti. Motivul: daca periajul dentar nu este eficient, exista riscul ca molarii de minte sa nu fie igienizati corespunzator, datorita pozitionarii lor.

Unii dentisti recomanda extractia molarilor de minte, datorita dificulatatii de tratare ai acestora. In cazul in care molarii sunt erupti corect, acestia nu ar trebui extrasi. Tratarea sau extractia molarilor de minte necesita o anumita indemanare din partea medicului stomatolog, fiind o adevarata provocare pentru o mare parte dintre ei.

Exista si unele cazuri, destul de izolate ce-i drept, in care molarii de minte pot aduce reale beneficii. De exemplu, in cazul in care molarul de minte ar fi ultimul dinte dintr-un cadran, acesta ar putea devenii un punct de sustinere pentru o lucrare protetica fixa, si astfel evitarea protezei dentare.

miercuri, 4 mai 2011

Dentofobia - Frica de stomatolog


    Pentru inceput sa definim termenul de fobie, care conform dictionarului este o stare patologică de neliniste si de frică obsedanta, lipsita de o cauza obiectiva sau precisa.
    Dentofobia reprezinta o fobie ce se caracterizeaza prin teama ori frica patologica de stomatolog, afectand aproximativ 35% din populatie.
    Dentofobia poate aparea datorita unei traume traite in trecut intr-un cabinet stomatologic, unde pacientul marcat fiind, refuza sa mai aiba vreun contact cu medicul stomatolog, preferand sa indure orice consecinte, doar sa nu ajunga la dentist. O alta cauza poate fi trauma traita de altii si impartasita ulterior. De exemplu, ne este frica de extractiile dentare, cu toate ca nu am trait niciodata acest "eveniment". Uneori dupa o extractie dentara, multi pacienti raman uimiti cum de nu au simtit nimic, cu toate ca ei erau pregatiti sufleteste pentru ce e mai rau.
    Dentofobia nu se trateaza cu medicamente, deoarece pacientul de cele mai multe ori are puterea sa treaca peste aceasta afectiune, cu ajutorul unui stomatolog bun, dedicat meseriei, care are capacitatea de intelegere a pacientilor. In depasirea acestei fobii, primul pas ar fi alegerea unui stomatolog potrivit.
    Un dentist bun il putem gasi de cele mai multe ori prin recomandari facute de prieteni, cunostinte ori colegi de servici, si ideal ar fi ca acel medic sa fie recomandat de o cunostinta care a avut aceeasi problema in trecut, si a reusit s-o depaseasca.