sâmbătă, 23 aprilie 2011

Obturatiile (plombele) din amalgam

    Plombele din amalgam au reprezentat o tehnologie a secolului 19, aparuta in Franta, avand la baza un amestec de mercur cu unul sau mai multe metale, fiind folosit datorita costului scazut, usurintei de aplicare si pentru faptul ca este destul de rezistent.
    In decursul timpului, folosirea amalgamului a fost restransa din cauza unor inconviniente cu privire la efectele sale nocive asupra sanatatii organismului, din cauza continutului de mercur din compozitia sa, mercurul fiind considerat un metal deosebit de toxic pentru corpul uman.
    In prezent folosirea amalgamului in stomatologie pierde tot mai mult teren, in favoarea obturatiilor foto-compozite mult mai moderne, estetice si ne-daunatoare. Putini stiu ca pentru o obturatie din amalgam se "ia" mult din dinte, mult mai mult decat la o obturatie foto. O obturatie din amalgam tine mult, poate chiar si 20 de ani, (daca nu este bine pusa poate tine si un an) insa "pretul" platit este prea mare.
    In zilele noastre inca mai sunt unii care afirma ca obturatiile din amalgam nu ar fi daunatoare organismului datorita concentratiei reduse de mercur. Insa chiar si daca nu ar fi daunatoare sanatatii, tot prea putine avantaje ar fi de pe urma lor. Un lucru imbucurator ar fi ca diferenta de pret dintre o obturatie din amalgam si una foto este foarte mica, in unele cazuri nesemnificativa, cu toate ca materialele pe baza de compozit achizitionate de dentisti costa cu mult mai mult decat cele din amalgam. Totusi sa nu uitam ca amalgamul reprezinta o tehnologie veche de 2 secole, cu toate ca sunt inca folosite in multe cabinete stomatologice "ultra moderne".

vineri, 22 aprilie 2011

Aparatele ortodontice si importanta lor

    Pentru inceput sa definim notiunea de ortodontie. Pe scurt, ortodotia reprezinta o ramura a stomatologiei care asigură asezarea în poziţie normală a dinţilor pe arcadele dentare. Pentru alinierea dintilor se foloseste un aparat dentar (ortodontic), special conceput pentru indreptarea dintilor cu probleme.
    Tratamentele odondontice pot avea rezultate benefice atat la copii cat si la adulti, asadar este gresita conceptia conform careia doar copiii ar trebui sa poarte un aparat dentar.
    Motivele pentru care pacientul ar trebui sa recurga la un aparat ortodontic pot fi multiple: dintii strambi si nealiniati sunt de cele mai multe ori si inestetici, pot crea in unele cazuri deficiente de vorbire, procesul de masticatie poate fi ingreunat, precum si multe alte inconviniente care ne impiedica sa avem o dantura frumoasa si sanatoasa.
    In concluzie, folosirea unui aparat dentar poate constitui o reala investie pentru pacientii care tin la imagininea si sanatatea lor. Pentru stabilirea un plan de tratament ortodontic este de ajuns sa luati legatura cu un medic specialist ortodont de pe raza orasului in care locuiti.