sâmbătă, 23 aprilie 2011

Obturatiile (plombele) din amalgam

    Plombele din amalgam au reprezentat o tehnologie a secolului 19, aparuta in Franta, avand la baza un amestec de mercur cu unul sau mai multe metale, fiind folosit datorita costului scazut, usurintei de aplicare si pentru faptul ca este destul de rezistent.
    In decursul timpului, folosirea amalgamului a fost restransa din cauza unor inconviniente cu privire la efectele sale nocive asupra sanatatii organismului, din cauza continutului de mercur din compozitia sa, mercurul fiind considerat un metal deosebit de toxic pentru corpul uman.
    In prezent folosirea amalgamului in stomatologie pierde tot mai mult teren, in favoarea obturatiilor foto-compozite mult mai moderne, estetice si ne-daunatoare. Putini stiu ca pentru o obturatie din amalgam se "ia" mult din dinte, mult mai mult decat la o obturatie foto. O obturatie din amalgam tine mult, poate chiar si 20 de ani, (daca nu este bine pusa poate tine si un an) insa "pretul" platit este prea mare.
    In zilele noastre inca mai sunt unii care afirma ca obturatiile din amalgam nu ar fi daunatoare organismului datorita concentratiei reduse de mercur. Insa chiar si daca nu ar fi daunatoare sanatatii, tot prea putine avantaje ar fi de pe urma lor. Un lucru imbucurator ar fi ca diferenta de pret dintre o obturatie din amalgam si una foto este foarte mica, in unele cazuri nesemnificativa, cu toate ca materialele pe baza de compozit achizitionate de dentisti costa cu mult mai mult decat cele din amalgam. Totusi sa nu uitam ca amalgamul reprezinta o tehnologie veche de 2 secole, cu toate ca sunt inca folosite in multe cabinete stomatologice "ultra moderne".

Niciun comentariu: