miercuri, 4 mai 2011

Dentofobia - Frica de stomatolog


    Pentru inceput sa definim termenul de fobie, care conform dictionarului este o stare patologică de neliniste si de frică obsedanta, lipsita de o cauza obiectiva sau precisa.
    Dentofobia reprezinta o fobie ce se caracterizeaza prin teama ori frica patologica de stomatolog, afectand aproximativ 35% din populatie.
    Dentofobia poate aparea datorita unei traume traite in trecut intr-un cabinet stomatologic, unde pacientul marcat fiind, refuza sa mai aiba vreun contact cu medicul stomatolog, preferand sa indure orice consecinte, doar sa nu ajunga la dentist. O alta cauza poate fi trauma traita de altii si impartasita ulterior. De exemplu, ne este frica de extractiile dentare, cu toate ca nu am trait niciodata acest "eveniment". Uneori dupa o extractie dentara, multi pacienti raman uimiti cum de nu au simtit nimic, cu toate ca ei erau pregatiti sufleteste pentru ce e mai rau.
    Dentofobia nu se trateaza cu medicamente, deoarece pacientul de cele mai multe ori are puterea sa treaca peste aceasta afectiune, cu ajutorul unui stomatolog bun, dedicat meseriei, care are capacitatea de intelegere a pacientilor. In depasirea acestei fobii, primul pas ar fi alegerea unui stomatolog potrivit.
    Un dentist bun il putem gasi de cele mai multe ori prin recomandari facute de prieteni, cunostinte ori colegi de servici, si ideal ar fi ca acel medic sa fie recomandat de o cunostinta care a avut aceeasi problema in trecut, si a reusit s-o depaseasca.

Niciun comentariu: